Večer s vinařstvím STREKOV 1075 a místními jihoslovenskými specialitami

25. 2. 2011

Strekov 1075

Jak by se dala výstižně popsat atmosféra jihoslovenské vinařské obce Strekov? Představte si teplou červnovou noc a starý farský sklep s rákosovou střechou přímo u vinice. Před ním vzrostlý ořech a pod ním kotlík na trojnožce, v němž bublá rudé magma paprikáše. A na vše vrhají světlo poháry plné svítivého, lampičkového vína, které v jednom z vinařů probouzí krásnou, táhlou, maďarskou píseň…

Není na Slovensku (ani na Moravě) mnoho takových nádherně plných, marcipánových frankovek či veltlínů, jaké dělají ve vinařství Strekov 1075. Stručně řečeno: jsou to jedinečná, osobitá, přírodní vína, která se pomalu stávají předmětem určitého „vinného kultu“. A co je hlavní – všechna strekovská vína vlévají do vén nesmírně cennou energii, která pramení nejenom ze zdejších vinic a révy, ale rovněž z duší Zsolta Sütő a Tibora Melecskyho, kteří svá vína připravují s náruživostí, zápalem a nevídanou láskou. Ve Strekově jednoduše cítíte, že zde srdce bijí pro víno. Ve Strekově z číší čiší čirá radost.

Strekovští vždy zdůrazňují, že připravují tradicionální vína, která mají odrážet lokální podmínky a vinařské zvyklosti (vzhledem k poloze téhle vinařské oblasti pár kilometrů nad Dunajem blízko hranic s Maďarskem). Na rozdíl od drtivé většiny současných vinařů nesypou do moštů fabrické kvasinky, enzymy, taniny a ostatní „zlepšující“ látky. Mají rádi termín terroir, kterým se dnes ohání mnozí, ale v případě Strekova je jistě na místě. Posuďte sami:

„Zpočátku jsme přeceňovali svoji důležitost v procesu přípravy vína a chtěli jsme ukázat světu, jak dobré víno dokážeme ze strekovských hroznů udělat. Chtěli jsme soutěžit a být lepší. Až později jsme si uvědomili, že neexistuje pojem nejlepší víno stejně tak, jako neexistuje nejlepší člověk. Existují jen osobnosti, které jsou jedinečné svými tělesnými i charakterovými rysy. U člověka je nejpodstatnější prostředí, z něhož vzešel, jaké tělesné a duševní bohatství dokázal během svého vývoje nashromáždit a jakým způsobem umí tyto hodnoty v co nejčistší podobě ukázat a zužitkovat pro blaho ostatních lidí. Poslání vína a člověka je podobné. I víno má v co nejčistší formě hovořit o jedinečnosti vinohradnické polohy, z níž pochází. Když toho je schopno, dosáhlo té nejvyšší kvality, jaké je jen schopno dosáhnout.“

MENU & VÍNO ZE STREKOVA 25.2.2011 v La Bouchée

  • Domáci kravský syr & Rizling vlašský 2007 sur lie classic
  • Hurka s domácim chlebom a domácou kyslou kapustou & Chardonnay 2008 classic
  • Kurací paprikáš s nokedlim & Frankovka modrá 2009 corpus
  • „Távirdáš“ mártó s pečeným údeným kolienkom z mangalice & Corpus červený 2009
  • Sladký Kalkíš & Rizling vlašský 2008 corpus

    Cena večera: 899 Kč

Večer je součástí cyklu, ve kterém La Bouchée představuje víno v kontextu regionu, v němž bylo vyrobeno, a jeho gastronomické tradice – za osobní účasti samotných vinařů.