Víno měsíce

Našim hostům pravidelně představujeme aktuální produkci vybraných moravských pěstitelů – každý měsíc vybírá vrchní číšník Daniela Kundrová čtyři nebo pět nejzajímavějších vín od jednoho z místních rodinných vinařství. Mimo stálý vinný lístek tak můžete v La Bouchée objevovat a degustovat další moravská vína – a třeba jen skleničku či dvě, dle vaší libosti.

K vínům daného měsíce je vždy sestaveno speciální degustační menu, které je ve spolupráci šéfkuchaře a vrchního číšníka navrženo tak, aby harmonicky ladilo s vybranými vzorky. A to, jak skvěle dokážeme snoubit kulinářské lahůdky s výtečnými lokálními víny, můžete osobně vyzkoušet každý první pátek v měsíci.

Touto aktivitou chceme nejen pomoci propagovat regionální vinařství a jejich nejlepší vína, ale především umožnit našim hostům poznat kvalitu a různorodost, kterou moravské vinice nabízejí.

STREKOV 1075

STREKOV 1075
„Zpočátku jsme přeceňovali svoji důležitost v procesu přípravy vína a chtěli jsme ukázat světu, jak dobré víno dokážeme ze strekovských hroznů udělat. Chtěli jsme soutěžit a být lepší. Až později jsme si uvědomili, že neexistuje pojem nejlepší víno stejně tak, jako neexistuje nejlepší člověk. Existují jen osobnosti, které jsou jedinečné svými tělesnými i charakterovými rysy. U člověka je nejpodstatnější prostředí, z něhož vzešel, jaké tělesné a duševní bohatství dokázal během svého vývoje nashromáždit a jakým způsobem umí tyto hodnoty v co nejčistší podobě ukázat a zužitkovat pro blaho ostatních lidí. Poslání vína a člověka je podobné. I víno má v co nejčistší formě hovořit o jedinečnosti vinohradnické polohy, z níž pochází. Když toho je schopno, dosáhlo té nejvyšší kvality, jaké je jen schopno dosáhnout.“

Degustační menu k vínům ze Strekova 25.22.2011 v 19:00

Domáci kravský syr
0,1 l Rizling vlašský 2007 sur lie classic
Hurka s domácim chlebom a domácou kyslou kapustou
0,1 l Chardonnay 2008 classic
Kurací paprikáš s nokedlim
0,1 l Frankovka modrá 2009 corpus
Távirdáš" mártó s pečeným údeným kolienkom z mangalice
0,1 l Corpus červený 2009
Sladký Kalkíš
0,1 l Rizling vlašský 2008 corpus
Cena kompleního menu: 899 Kč

Strekov 1075

Jak by se dala výstižně popsat atmosféra jihoslovenské vinařské obce Strekov? Představte si teplou červnovou noc a starý farský sklep s rákosovou střechou přímo u vinice. Před ním vzrostlý ořech a pod ním kotlík na trojnožce, v němž bublá rudé magma paprikáše. A na vše vrhají světlo poháry plné svítivého, lampičkového vína, které v jednom z vinařů probouzí krásnou, táhlou, maďarskou píseň…

Není na Slovensku (ani na Moravě) mnoho takových nádherně plných, marcipánových frankovek či veltlínů, jaké dělají ve vinařství Strekov 1075. Stručně řečeno: jsou to jedinečná, osobitá, přírodní vína, která se pomalu stávají předmětem určitého „vinného kultu“. A co je hlavní – všechna strekovská vína vlévají do vén nesmírně cennou energii, která pramení nejenom ze zdejších vinic a révy, ale rovněž z duší Zsolta Sütő a Tibora Melecskyho, kteří svá vína připravují s náruživostí, zápalem a nevídanou láskou. Ve Strekově jednoduše cítíte, že zde srdce bijí pro víno. Ve Strekově z číší čiší čirá radost.

Strekovští vždy zdůrazňují, že připravují tradicionální vína, která mají odrážet lokální podmínky a vinařské zvyklosti (vzhledem k poloze téhle vinařské oblasti pár kilometrů nad Dunajem blízko hranic s Maďarskem). Na rozdíl od drtivé většiny současných vinařů nesypou do moštů fabrické kvasinky, enzymy, taniny a ostatní „zlepšující“ látky. Mají rádi termín terroir, kterým se dnes ohání mnozí, ale v případě Strekova je jistě na místě.